Segedínský guláš

Gulášek se šesti a pivečko. A segedínský k tomu. Kdy jste ho vařili naposledy?

0,5 kg vepřové plece
0,5 kg kysaného zelí
2 až 3 lžíce sádla, olej
1 větší cibule, česnek
mletá sladká paprika (gulášové koření)
kmín
sůl
vodu na podlití (pro zjemnění je možné ještě přidat zakysanou smetanu)

Pracovní postup:

Pracovní postup: 

1. Nejdříve si maso a cibuli nakrájíme. Maso na kostky a cibuli na jemno.
2. Pak si v hrnci rozpustíme sádlo (olej) a na něm opečeme nakrájenou cibuli.
3. Jakmile cibule zesklovatí, tak přidáme maso.
4. Maso opečeme ze všech stran. Toho docílíme stálým mícháním vařečkou. Cílem je, aby se maso zatáhlo a všechna jeho šťáva zůstala v našem segedínském guláši.
5. Jakmile je maso opečené, tak přidáme mletou papriku, která nám poslouží jako jíška. Papriky přisypeme tolik, aby se v ní masové kostky pěkně obalily. Během přisypávání papriky segedínský guláš neustále mícháme. Mletou papriku nikdy dlouho neopékejte - tím segedínský guláš zhořkne! Segedínský guláš zalijte max. po pátem zamíchání vařečkou!
6. Jakmile je maso obalené paprikou, tak ho podlijte vodou tak, aby bylo ponořené a mohlo se vařit dokud nezměkne. Pak už si segedínský guláš podle chuti okořeníme solí a kmínem.
7. K měkkému masu přidáme kysané zelí, trochu podlijeme vodou (ale můžeme i lákem ze zelí) a ješte chvíli za stáleho míchání povaříme a můžeme podávat. Dáváme pozor, aby se mám zelí v segedínském guláši nerozvařilo. Narozdíl od rozvařené cibule je rozvařené zelí v receptu na segedínský guláš nežádoucí.
Ke konci vaření je možné segedíský guláš zjemnit přidáním zakysané smetany, ale i bez smetany je tradiční recept výborný.
Jako přílohu můžeme použít knedlík, nebo si můžeme přikousnout čerstvý křupavý chleba.


Košík

Celkem:  0,00 Kč (0 ks)  

Zdroje

  Recept

kategorie receptu

Copyright 2012-2013 CSP Zlín. All rights reserved.